Tuesday 19 November 2013

Agar-agar zirafah aka Gwang Soo

Assalamualaikum.

Hari ni aku nak kongsikan satu resipi yang mudah, senang, mudah dan senang. Buat cekodok pon tak mudah macam ni. eerrk? ya ke?

Sangat sedap okey. Rasa susu milo yang cair didalam mulut. 
Lagi sejuk lagi bertambah tambah tambah sedap. Yummy. Boleh bayang?
Aku suka bangeeet buat macam macam macam jenis agar-agar, puding ginigini..
sebab. cepat habis, then mudah. next sedap. dengan cuaca panas memang sesuai la!

Aku buat tadi petang. Malam dah tinggal sikit. 
Oppss. lupa. Agar-agar zifarah sebab ada lah sikit. S.I.K.I.T mcam zirafah tu. :P

Jom tengok resipi ni. Alaa...macam nak buat agar-agar biasa la. tambah milo bagai tu ja pon.

Bahan-bahan:
Daun pandan
400ml susu sejat/ susu cair (satu tin)
800ml air 
3/4 cawan gula
agar-agar
milo


Cara-cara;
1. Masak air + susu sejat + gula + daun pandan(simpul) kedalam periuk. Biar sehingga gula hancur.
2. Basuh dulu agar-agar tu..then masukkan dalam periuk. (kalau pakai yg jenis tali) 
3. Biar agar-agar hancur. Bahagikan 2 bahagian. 1bahagian utk letak milo (agak-agak ja) tapi pastikan yang milo sikit dari susu.
4. Bahagian milo dikeraskan terlebih dahulu. Then potong la kecik-kecik.
5. Masuk dalam bekas yang bahagian susu tuh. then tabur jela agar-agar milo.
6. Done.


Done. Jemput makan. Gambar tak cantik betul. -.-





No comments: